Den Kongelige Militære Klædefabrik i Usserød ser dagens lys i 1791, samtidig med starten på Industrisamfundet i Danmark.
De tidlige industrier havde brug for drivkraft, og da især tekstilproduktion krævede meget vand, var det naturligt at lægge Fabrikken ved et vandløb.
Den lille vandmølle leverer energi til et sindigt udtænkt maskineri, en såkaldt valkemølle, som blev benyttet ved forarbejdning af klædestof.
I 1970erne påbegynder Forsvaret udflytningen af sin klædeproduktion til Ryvangens Kaserne, og ved udgangen på årtiet ophører aktiviteterne i Usserød
Bygningerne står nu ubenyttet hen og lider under et begyndende, kraftigt forfald indtil 1985, hvor Jakob og Erik B. Lyngsø køber Den Kongelige Militære Klædefabrik og tager udfordringen op med at istandsætte og indrette bygningerne under kyndig ledelse af Arkitekt M.A.A. Jørgen Raaschou-Nielsen.
De nu fredede bygninger hædres i 1987 med Europa Nostra prisen for flot renovering og bygningerne ånder igen af liv. Henved 250 år i Industrisamfundets tjeneste er ovre og de gamle bygninger skal nu være med til at bringe Danmark ind i det nye Informationssamfund.
Den Kongelige Militære Klædefabrik danner i dag rammen for en række anerkendte virksomheders aktiviteter, ligesom det tilhørende 17 tdr. land store park- og skovanlæg nydes af Klædefabrikkens lejere og kvarterets beboere.